In blinde paniek en omdat het waarschijnlijk je laatste strohalm is zeg je: “Heb ik het dan nog op tijd binnen? Doe maar!” Vervolgens hang je op en denk je: Digitaal printen, wat is dat eigenlijk? Is dat wel mooi? Is dat duurder dan offset drukken? Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen is het handig om te weten wat nu eigenlijk het verschil is tussen offset drukken en digitaal printen.
Offset drukken
Het meeste drukwerk wordt offset gedrukt. Bij offset drukken in full colour, ook wel vierkleurendruk genoemd vanwege het gebruik van de vier basis inktkleuren CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)), worden vier drukplaten gemaakt. Dit gebeurt middels een chemisch proces, waarna de plaat gebruikt kan worden in de drukpers. Alvorens het drukken is begonnen, zijn er dus vaste basiskosten voor het opstarten van de druk. Dit verklaart waarom offset drukwerk steeds voordeliger wordt naarmate de oplage hoger wordt. De drukplaten hoeven immers maar een keer worden gemaakt, of de oplage nu 500 of 50000 is.
Digitaal printen
Om verschillende redenen of bij bepaalde producten kan worden gekozen om digitaal te printen. Hierbij worden geen drukplaten gemaakt, maar wordt gebruik gemaakt van een printkop die het ontwerp in banen op het papier print. Vergelijkbaar met de printer die je thuis hebt staan, maar dan een stukje groter. Het grote verschil met offset drukken is dat hier geen opstartkosten bij komen kijken, wat het interessant maakt voor kleine oplages. Het printen van grote oplages is niet aantrekkelijk omdat de kosten per print niet lager worden naarmate de oplage groeit.
Wanneer kies je voor digitaal?
Wanneer je een kleine oplage nodig hebt is digitaal geprint drukwerk het meest voordelig. Er hoeven dan geen hoge opstartkosten gemaakt te worden. Ook als het drukwerk gepersonaliseerd moet worden voor bijvoorbeeld een mailing is digitaal printen het meest geschikt. Het adres van de ontvanger kan dan namelijk direct worden mee geprint.
Zoals in de situatie hierboven, waarbij met spoed drukwerk nodig is, adviseert de drukwerkleverancier ook vaak om digitaal te printen. Aangezien het maken van drukplaten voor offset drukwerk veel tijd in beslag neemt, is dit niet geschikt voor spoedklussen. Het digitaal printen van kleine oplages is dan wel haalbaar. Voor het leveren op korte termijn is digitaal printen dus ook vaak de enige optie. Let er wel op dat wanneer je offset drukwerk gewend bent, kleuren bij digitaal printwerk kunnen afwijken. Dit komt doordat er een andere druktechniek wordt gebruikt.
Tot slot zijn er ook producten die enkel digitaal geprint kunnen worden. Denk hierbij aan spandoeken, stickers, borden en panelen. Deze materialen zijn niet geschikt voor drukpersen en worden daarom altijd digitaal geprint.