Maar hoe zorg je ervoor dat je duurzame papiersoorten kiest en hoe zorg je ervoor dat er niet te veel bomen gekapt worden voor jouw brochure of visitekaartjes. Zo kun je kijken naar het recyclepercentage van het papier, verschillende keurmerken en nog veel meer! Voor iedereen die zich wel eens 'druk' maakt over de ecologische voetafdruk van zijn drukwerk hebben wij een aantal tips opgesteld. Ga je mee richting groen?
Alle kleuren groen drukken
Net zoals velen willen wij de planeet zoveel mogelijk ontlasten. Het is namelijk meer dan ooit belangrijk om verantwoorde keuzes te maken, ook in de wereld van drukwerk.
Kies gerecycled papier.
Een fijne eigenschap van papier? Het is 100% recyclebaar! Wanneer je kiest voor posters, flyers, visitekaartjes hoeft dat niet te betekenen dat je niet duurzaam bezig bent. Gedurende het productieproces wordt er uiteraard wel energie verbruikt maar jouw ecologische voetafdruk is bij gerecycled papier stukken kleiner. Voor jou hebben we 4 duurzame papiersoorten op een rijtje gezet.
Ecotoppers:
1. Offset Recycled white
Een 100% gerecyclede papiersoort met een uitstekende witheid zonder het inzetten van optische witmakers. Waar het zijn heldere witheid aan te danken heeft? Een zorgvuldige strenge selectie in de ontinktfabriek. Hierdoor blijft de pulp van hoge kwaliteit en natuurlijk… lekker wit!
2. Offset Recycled classic
Ongestreken en grijswit, zo wordt Offset Recycled classic ook wel gekenmerkt. Wilt jouw bedrijf duurzaamheid uitstralen? Dan is deze papiersoort uitermate geschikt. Met zijn ruwe en robuuste look past deze soort goed binnen een duurzame huisstijl.
3. Munken pure rough
Kenmerkend door zijn warme crèmekleurige tint weet Munken jouw drukwerk een eigen karakter te geven. Het papier heeft een hoge opdikking waardoor zelfs de lagere gramgewichten stevig aanvoelen. Nog een leuk weetje? Munken papier wordt gemaakt in één van de meest milieuvriendelijke papierfabrieken ter wereld. Zo heeft de fabriek een spectaculaire lage waterconsumptie en wordt het merendeel ervan gezuiverd en teruggegeven aan de natuur.
4. Groeipapier
Ooit gehoord van het planten van je papier? Dit kan tegenwoordig met het inzetten van groeipapier! Groeipapier is een circulair papiersoort dat bestaat uit twee papierlagen met daartussen bloemzaden. Zo kun je het papier na gebruik in je tuin planten. Binnen de kortste keren staan tal van tuinen prachtig in de bloei dankzij jouw unieke drukwerk. Zet jij binnenkort ook de bloemetjes buiten?
Let op keurmerken
Natuurlijk hoef je niet alles zelf uit te vogelen. Er bestaan instanties die nauwkeurig onderzoeken welk bedrijf voldoet aan duurzame eisen. Want ja, soms moet je kappen met kappen!
FSC (Forest Stewardship Council)
FSC is een organisatie die zich inzet voor verantwoord beheer van bosgebieden. Om dit voor elkaar te krijgen werkt de organisatie met een internationaal keurmerk die vergeven wordt aan papier die aan de FSC eisen voldoen. Heeft jouw papier het keurmerk te pakken? Dan weet je dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. We willen door het bos wel genoeg bomen zien staan, toch?
EU Ecolabel
Het tweede keurmerk om jou te helpen duurzame keuzes te maken is het Europees Ecolabel. In tegenstelling tot het FSC keurmerk richt het zich niet op de herkomst van het papier maar de productieomstandigheden. Wanneer de papiersoort het Ecolabel bevat wilt dit zeggen dat er voldaan is aan strenge eisen rondom het gebruik van onder andere grondstoffen, energie, schadelijke stoffen en afval.
Het gezonde font
Ben je op zoek naar een makkelijk toepasbare tip om jouw drukwerk iets groener te maken? Download dan een eco font! Wanneer je hiervoor kiest kun je wel tot 20% inkt besparen.
Liever aan de slag met een voorgeprogrammeerd font? Kies dan verantwoord!
Times New Roman (20% minder inkt t.o.v. Arial)
Calibri (23% minder inkt t.o.v. Arial)
Century Gothic (21% minder inkt t.o.v. Arial)
Trebuchet MS (10% minder inkt t.o.v. Arial)
Liever extra duurzaam?
Het is tegenwoordig mogelijk om met biologisch afbreekbare inkt te drukken. Deze inkt wordt bio-inkt genoemd en wordt ontwikkeld uit oliën van lijnzaad en sojabonen. Allesbehalve vervuilend en dat komt onze ozonlaag ten goede. Buiten het kiezen van niet vervuilende grondstoffen kun je ook kiezen voor solventarme uv-inkt. Bij deze inkt verhardt de inkt meteen na blootstelling aan uv-licht waardoor vloeistoffen minder snel verdampen. Het resultaat? Minder verspilling en een vlijmscherpe opdruk. (Deze laatste techniek is vooral geschikt voor opdrukken op andere materialen dan papier)
Naast deze groene tips werken we nauw samen met duurzame drukkerijen. Heb je vragen over je drukwerk of wil je kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen? Onze medewerkers staan je graag te woord om alle met je door te nemen! Want op het gebied van drukwerk zijn wij geen…. groentjes!